VELIKE MISIJE PO TRGOVIMA 2019.

VELIKE MISIJE PO TRGOVIMA 2019.

Oko 10.000 trgova u 135 zemalja svijeta ponovno će i ove godine biti mjesto “Velike misije” koju će Neokatekumenski put provesti već sedmu godinu zaredom.

Prije nekoliko dana, nakon uskrsne nedjelje, papa Franjo podsjetio je da smo kao kršćani pozvani susresti se s uskrslim Isusom Kristom “i pretvoriti se u njegove glasnike i svjedoke”. Iz tog razloga, još jednom pozdravljajući riječi Svetog Oca, neokatekumenske zajednice održat će kateheze kako bi pomogli ljudima u susretu s Isusom Kristom slušajući Radosnu vijest: Kerygmu.

“Velike misije” sastoje se od 5 susreta u kojima će se dati odgovor na pitanja kao što su: “Tko je Bog za tebe?”, “Jesi li iskusio u svom životu da Bog postoji?”, “Zašto živiš?”, “Koji je smisao tvog života?”, “Jesi li sretan”, ” Želiš li dobiti pomoć i živjeti u kršćanskoj zajednici? ”.

Uz katehezu, kao i uvijek, neki od članova Puta daju svoje svjedočanstvo, zatim pjevaju se psalmi, večernja molitva iz Božanskog časosolova i izvodi se kolo odnosno ples koji obilježava zajednice Puta.

Na prvom susretu govorit će se “Tko je Bog za tebe?”, “Zašto vjeruješ u Boga?”, “Jesi li iskusio u svom životu da Bog postoji?”.

Drugu nedjelju, susret će se vrtjeti oko pitanja “Tko si ti i zašto živiš?”, “Koji je smisao tvog života?”, “Jesi li sretan?”.

Tijekom trećeg susreta bit će navještaj Kerigme, Božji odgovor na egzistencijalnu situaciju grijeha i smrti. Vijest tvoga spasenja u Isus Kristu.

Na predzadnjem susretu biti će poziv na obraćenje s mogućnošću sakramenta pomirenja, s pojedinačnom ispovijedi.

Peti susret konkretnije će se odnositi na Crkvu i kršćansku zajednicu: “Što je to Crkva?”, “Koje je tvoje iskustvo Crkve?” “Bi li želio da ti pomogne jedna kršćanska zajednica na putu vjere?”.

“Velike misije” na trgovima rođene su kao odgovor na poziv pape Franje za “odlazeću Crkvu” koja ide “na periferije”, ključ cijelog pontifikata.

Plod ove evangelizacije na ulicama bila su brojna obraćenja i promjene u životu koje su viđene u ljudima.

U svojoj nedavnoj apostolskoj pobudnici o mladima “Krist živi”, papa priznaje da “ne postoji ništa solidnije, dublje, sigurnije, dosljednije i mudrije od ove objave. Sva kršćanska formacija je prije svega produbljivanje kerygme koja sve više postaje sve bolja i bolja.

S druge strane, Papa piše da nas Gospodin “poziva bez straha s misionarskom najavom, gdje god se nalazili i sa kim god bili, u susjedstvu, u studiju, u sportu, kad izlazimo s prijateljima, volontiramo ili na poslu je uvijek dobro i prikladno navještati radost Evanđelja.