SPLIT: 40 GODINA NEOKATEKUMSKOG PUTA

SPLIT: 40 GODINA NEOKATEKUMSKOG PUTA

Objavljeno: 7.12.2017. na Smn.hr

Prigodom proslave 40 godina postojanja Neokatekumenskog puta u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u četvrtak 7. prosinca, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Mateja na splitskim Ravnim Njivama. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Miroslav Vidović, don Ivan Matković, don Gabrijel Kamber te fra Josip Marcelić.

Uvodeći u slavlje, mons. Barišić je pozdravio okupljene vjernike, članove Neokatekumenskog puta i čestitao im ovaj veliki jubilej. Pozvao ih da zajedno zahvale Gospodinu za proteklih 40 godina te izmole snagu i hrabrost kako bi koračali naprijed po primjeru i zagovoru Blažene Djevice Marije.

U prigodnoj homiliji istaknuo je kako Bog želi s nama graditi Radosnu vijesti unatoč našoj grešnosti i slabostima. „Gospodin nas želi ponovno vratiti k sebi i to preko one koja nije zaražena grijehom – Bezgrešna Marija. Nije ona zaslužna što je takva, to je Božje djelo, no ona je prihvatila ulogu koju joj je Bog namijenio, da bude zornica, navještaj Svjetla“, rekao je. Pozvao je vjernike da se zamisle u Marijinoj ulozi i priznaju bi li se odazvali na ovakav Gospodinov poziv. Nadodao je da mi često i u malim stvarima imamo odstojanje i želimo zadržati svoj komod i mir te da je potrebna velika hrabrosti kako bi, poput Marije, odgovorili s ‘neka mi bude’. „Nije nam Marija toliko daleka. Mi jesmo ranjeni grijehom, ali smo i očišćeni u Isusu Kristu. Gospodin s nama računa. Ovaj pozdrav ‘zdravo Marijo’ Gospodin svakodnevno i nama upućuje. Možemo li mi reći ‘evo me’ za ulogu koju nam je Bog namijenio?“. Članovima neokatekumenske zajednice uputio je riječi ohrabrenja, da se nastave truditi hoditi putem Radosnije vijesti života. Zaključio je da je trebalo puno Marijine hrabrosti, odlučnosti i strpljenja u ovih 40 godina, jer se trebalo suprotstaviti najprije sebi, a onda i svojoj sredini, poznanicima prijateljima, župnicima i biskupu. „Trebalo je sve to izdržati. Ovi vaši koraci mnogima su postali put. Neka vam Blažena Djevica Marija, koja je uzrok naše radosti, pomogne u ostvarenju radosti života kakvog je Gospodin za svakog od nas zamislio“, rekao je nadbiskup.

Gđa. Rina Matijević, članica Neokatekumenskog puta podsjetila je sve okupljene na same početke. Prva njihova zajednica u gradu Splitu oformljena je 11. prosinca 1977. To je ujedno bila i prva zajednicu u Hrvatskoj, odnosno u komunističkoj Jugoslaviji i, osim Poljske u kojoj je zajednica rođena koju god prije splitske, prva u tadašnjem komunističkom svijetu. Naglasila je da je iz prve zajednice živo još samo troje članova te da je puno ljudi obogatilo ovaj njihov četrdesetogodišnji hod. Posebno se prisjetila svećenika koji su ih vodili i podržavali: blagopokojni biskupi Frane Franić i Ante Jurić, o. Ljudevit Gregov, don Tugomir Jovanović, fra Bone Mazić, p. Josip Kukolj, don Frane Bego i don Ljubomir Bilić.