PASTORALNI POHOD SVETOG OCA IVANA PAVLA II. DOMINIKANSKOJ REPUBLICI U POVODU PETE STOGODIŠNJICE EVANGELIZACIJE NOVOG SVIJETA

PASTORALNI POHOD SVETOG OCA IVANA PAVLA II. DOMINIKANSKOJ REPUBLICI U POVODU PETE STOGODIŠNJICE EVANGELIZACIJE NOVOG SVIJETA

Santo Domingo, 11. listopada 1992.

Navečer, nakon audijencije kod diplomatskog tijela, Sveti Otac je inaugurirao sjedište biskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater”. Neokatekumenske zajednice u San Domingu vrlo su aktivne. Sveukupno ih je više od tristo, oko deset tisuća osoba. One pretežno djeluju u dvije siromašne četvrti “Inviviendao” i “Hainamoza”.

Od sjemeništa, u kojem studira četrdesetak mladića, do sada je sagrađeno samo “Svetište Riječi”. Prostor za stanovanje i kapela još su u gradnji. Zbog toga je Papa bio primljen u tom jedinom dovršenom zdanju. Nakon uvodne pjesme i riječi dobrodošlice inicijatora Neokatekumenskog puta, Kika Argüella, Ivan Pavao II. blagoslovio je zgradu i uputio prisutnima – kardinalima, biskupima, bogoslovima, obiteljima iz zajednica – riječi čestitki i ohrabrenja.

Slijede Papine riječi:

Posebno sam radostan što mogu ovdje, u Santo Domingu, na ovaj toliko važni datum, inaugurirati nadbiskupijsko misijsko sjemenište “Redemptoris Mater”, koje u znaku petstote godišnjice dolaska Radosne Vijesti u Ameriku, želi doprinijeti velikom djelu nove evangelizacije na koje je pozvala sveopća Crkva.         

Ovaj centar koji je primio kandidate za svečeništvo iz brojnih zemalja američkog kontinenta, Europe i drugih zemalja, uvijek treba biti prožet misionarskim duhom, koji neka bude kvasac u ovoj nadbiskupiji, u cijeloj Dominikanskoj Republici, i neka se usmjeri k čitavom svijetu slijedeći Gospodinove riječi: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju ” (Mk 16,15). To se očitovalo i na II. vatikanskom saboru u dekretu o svećeničkoj službi i životu: “Duhovni dar koji su prezbiteri primili ređenjem ne pripravlja na neko ograničeno i usko poslanje, nego na najšire i sveopće poslanje spasenja “do zadnjih granica zemlje” (Dj.1,8)” (Presbyterorum Ordinis, br. 10).

Prisustvo bogoslova, najraznolikijeg podrijetla, na ovom otoku, koji je prihvatio sjeme evanđelja i sa kojeg je svjetlo Kristova spasenja zasjalo ostatku Amerike, također je znak da će se sada, na pragu trećeg kršćanskog tisućljeća, milošću Božjom, iz ovog nadbiskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater” u Santo Domingu, moći slati novi evangelizatori koji svijetu nose Isusa Krista: “Put, Istinu i život”.

Upravljam žarke molitve Mariji, da bi ona, Zvijezda nove evangelizacije, vodila svom božanskom Sinu, sve one koji će se formirati za svećenike u ovom sjemeništu. Svima podjeljujem apostolski blagoslov.