Don Giacomo Raineri (1939-2019)

Don Giacomo Raineri (1939-2019)

U Rosetu degli Abruzzi u Italiji, 18. rujna preselio se Gospodinu u 80. godini života don Giacomo Raineri. Raineri je bio prezbiter itinerant koji je 42 godine bio itinerant katehist, odgovorni nacionalne ekipe Neokatekumenskog puta za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Sprovodnu misu u petak 20. rujna u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Rosetu degli Abruzzi predvodit će biskup mons. Lorenzo Leuzzi.

Don Giacomo Raineri rođen je 25. srpnja 1939. godine u Palazzolo sull’Oglio, mjestu pokraj Brescie u Italiji. Kao mladić osjeća poziv na svećeništvo i ulazi u Kongregaciju Svete Nazaretske obitelji, čiji je osnivač bio sv. Giovanni Battista Piamarta. Nakon završenog studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana, zaređen je za svećenika 15. srpnja 1967. godine. Godine 1970. na Papinskom sveučilištu Sv. Anselmo postiže magisterij iz liturgije. U prvim godinama prezbiterata bio je ljevičarski usmjeren; kako je sam govorio, nosio je crvenu kravatu umjesto svećeničkog odijela. Međutim, negdje pri kraju poslijediplomskog studija sudjeluje na jednom simpoziju pastoralne liturgije u Rimu, gdje
upoznaje Kika Argüella i Carmen Hernandez. Po vlastitom svjedočenju susret sa Kikom i način na koji ga je Kiko Argüello pozdravio i zagrlio za njega je značio korjenitu promjenu u njegovom životu. Don Giacomo je govorio o pogledu Kika Argüella koji je duboko prožeo njegovu dušu. Živio je tada krizu svoga prezbiterata. Tada se upoznao s neokatekumenskim
zajednicama i navještaj Radosne vijesti za njega je značio korjenitu preobrazbu njegove nutrine. Po vlastitom svjedočenju teologija koju je godinama studirao sišla je u srce nakon što je na katehezama Neokatekumenskog puta čuo navještaj Božje ljubavi. „Za mene su Kikov pogled i pažnja pri prvom susretu i živa Božja Riječ značili povratak u istinski život“, reći će jednom prilikom.
Nakon tog iskustva i slušanja kateheza Neokatekumenskog puta prihvaća kateheze u svojoj župi u Rosetu degli Abruzzi i ulazi na Neokatekumenski put. Vrlo brzo osjeća snažan poziv za misionarskim djelovanjem iz zahvalnosti za dar oživljavanja njegove vjere i svećeničkog poziva. Nedugo zatim njegov poglavar daje mu dopuštenje za itineranciju – misionarsko
poslanje, kako bi sudjelovao u misijama i mogao dati svoj život za Novu evangelizaciju.

Godine 1977. godine na poziv fra Ljudevita Gregova iz župe sv. Obitelji u Splitu, Kiko Argüello i Carmen Hernandez formiraju ekipu itineranata koju čine Giacomo Raineri, Lucia Toso i Giorgio Carnelos.

Iste godine ova ekipa na čelu s don Giacomom, dopuštenjem i pastirskom mudrošću mons. Frane Franića, tadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa,
započinje kateheze u spomenutoj župi sv. Obitelji. Te godine osnovana je prva zajednica neokatekumenskog puta na ovim prostorima.
Od te godine don Giacomo, zajedno s Luciom Toso, i mnogim mladićima članovima ekipe kroz godine evangelizacije i sada već 12 godina s Tomaszom Marinowskim neumorno do zadnjeg dana svoga zemaljskog života nastavlja djelo evangelizacije na prostorima Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Unatoč krhkom zdravlju ali uvijek s velikom ljubavlju za ove narode, evangelizirao je sa svojom ekipom godinama po raznim župama i biskupijama. Ovaj tihi i nenametljivi rad donio je mnoge plodove kako za lokalnu tako i za sveopću Crkvu.

Plodovi djelovanja ovoga neumornog radnika u Božjem vinogradu i njegovog iskustva Uskrslog Isusa Krista su mnogi spašeni brakovi, duhovna zvanja mladića i djevojaka, obitelji s brojnom djecom.

Poseban plod evangelizacije su brojni katehisti koje je don Giacomo sa svojom ekipom kroz godine evangelizacijskog rada strpljivo i ustrajno formirao.
Također valja spomenuti i mnoge misionarske obitelji koji uprisutnjuju živu Crkvu u mnogim dijelovima svijeta. Godine 1991. na poziv biskupa Antuna Bogetića, tadašnjeg porečkog i pulskog biskupa, osnovano je sjemenište „Redemptoris Mater“ u Puli gdje je do sada zaređeno 76 svećenika. Kasnije je osnovano i sjemenište „Redemptoris Mater” u Sarajevu.
Don Giacomo je do kraja ljubio i poštivao svako zvanje za posvećeni život i prezbiterat.
Posebnu brigu i ljubav imao je za duhovna zvanja. Naročitu pozornost je posvećivao brojnim mladićima koji su osjećali poziv na prezbiterat i koji su se pripremali za ulazak u sjemenište.

Gospodin je dopustio da svoj zemaljski put završi kratko nakon  konvivencije mladića koji se upućuju u sjemeništa „Redemptoris Mater“ po cijelome svijetu. Danas na ovim prostorima živi 230 zajednica, 9 Missio ad gentes i obitelji u poslanju.
Don Giacomo je usnuo u Gospodinu okrjepljen svetim sakramentima u  srijedu 18. rujna u jutarnjim satima.